Over De Hoop
De bewoners van de eilanden Rosenburgh, Blankenburgh en Ruijgeplaet dienden bij de heer van dit gebied medio 17e eeuw een verzoek in om een korenmolen te mogen oprichten.
In 1658 kreeg Comelis Jansz. Monsjeux van Maassluis toestemming om op eigen kosten een kleine korenmolen te bouwen aan de afgelegen Kooilandsche dijk. Voor het recht van de wind moest de bouwer betalen, waardoor de eilandbewoners verplicht waren op deze dwangmolen hun koren te laten malen.
De andere, nog bestaande korenstellingmolen De Hoop aan de Molenweg 45 in de dorpskom is veel groter. In 1964 kocht de gemeente de vervallen molen en tussen 1966 en 1968 volgde een ingrijpende restauratie om hem maalvaardig te maken. Eerst werd de complete romp 76 cm. opgevijzeld en tevens de begane grondvloer op gelijk niveau gebracht met de directe omgeving. Ook werden twee nieuwe stalen roeden gestoken. Voor de veiligheid werd een sprinklerinstallatie met rookmelders aangebracht.
Eind oktober 2003 werden staart en wiekenkruis verwijderd i.v.m. een opknapbeurt. Molenmakersbedrijf Herrewijnen uit Spijkenisse maakte een nieuwe staartbalk en nieuwe korte schoren, welke op 10 februari 2004 weer op hun plaats werden gebracht. De twee gerepareerde roeden zijn die dag met behulp van een hoogwerker weer gestoken. Ook het bovenwiel werd hersteld.
Begin 2008 zijn stormschild, vangbalk en de lange spruit door de firma Herrewijnen vernieuwd; het bovenwiel werd bij die gelegenheid beter vastgezet. In december 2010 volgden een lange schoor (links), steunder, hekwerk balie en de bovenplaat van het bovenschijfloop. Ook werden vier nieuwe zeilen geleverd. In de herfst van 2011 is de gehele molen geverfd, de voegen boven de balie uitgehakt en opnieuw gevoegd; aan de binnenkant is op alle zolders het pleisterwerk verwijderd. Tevens is er een nieuwe droge sprinklerinstalatie geplaatst.
Eind 2014 werden beide gelaste roeden afgekeurd wegens inwendige roestvorming. Nieuwe roeden werden eind februari 2015 gestoken en opgehekt.
Eind 2016 veranderde het eigenaarschap: nadat al in 2011 de Rotterdamse gemeenteraad had besloten dat alle Rotterdamse molens een andere eigenaar moesten krijgen, werd op 21 december 2016 De Hoop, tezamen met de Charloisse molen De Zandweg, overgedragen aan de nieuw opgerichte Stichting Erfgoed Rotterdamse Molens.
;
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
De Hoop te Rozenburg
Locatie
Contact
Over de molen
Luiwerk: sleepluiwerk