De Korenaer / Prins Maurits te Den Haag

De Korenaer / Prins Maurits

Den Haag, Zuid-Holland

Nationale Molendag 2024
zaterdag 11-5
van
10:00:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Muziek
Nationale Molendag 2024
Niet open op zondag 12-5

Over De Korenaer / Prins Maurits

De huidige molen van Loosduinen werd in 1721 gebouwd. Voor die tijd stonden er op deze plaats al molens. De eerste werd in 1310 geschonken door Graaf Willem III van Holland. Deze molen werd na ruim 250 jaar in 1569 gesloopt, zónder opvolger: enige tientallen jaren moest Loosduinen het zonder molen stellen.
Pas in 1595 werd, onder gezag van Prins Maurits, een nieuwe molen gebouwd. Deze waaide in 1720 tijdens een orkaan om, waarna een nieuwe molen werd gebouwd: de huidige. Onduidelijk is, of de voorganger een standerd- of een wipkorenmolen is geweest. De vierkante onderbouw suggereert een wipmolen, maar afdoende bewijs daarvoor is tot op heden niet gevonden.

Productief malen hield hier al vroeg op. In 1925 kreeg de gemeente Den Haag deze toen al buiten bedrijf zijn molen in eigendom. De gemeente deed echt haar best, de molen in behoorlijke staat behouden. Zo werd omstreeks 1956-1957 een nieuwe stelling  aangebracht en ook was er de verplichting, dat de molen 52 maal per jaar (één keer per week dus) moest draaien. Ondertussen breidde Den Haag steeds meer uit, wat tot gevolg had, dat de windvang duidelijk minder werd en productief malen eigenlijk niet goed meer mogelijk was.

In 1980 vond een grote restauratie plaats, waarbij o.a. de bovenas werd vervangen (door een andere sloopas). Een aantal jaren later werd de molen steevast bemalen door een vrijwillig molenaar. 
Toen in 2015 een molenaar ermee stopte, stagneerde het draaien van de molen. Begin 2017 is dit weer opgepakt en wordt er, indien mogelijk, ook weer gemalen, voornamelijk voor demonstratiedoeleinden.

De oude gietijzeren bovenas werd, zoals al vermeld, in 1980 vervangen. In de kop was namelijk een breuk geconstateerd. Maar deze as was al opmerkelijk en zeer waarschijnlijk tweedehands: het aslichaam vertoont een duidelijke kromming, vermoedelijk als gevolg van brand. Aan te nemen is, dat men ooit voor deze molen een sloopas heeft aangekocht en die kromming daarbij voor lief heeft genomen. Sinds de vervanging wordt deze bovenas los naast de molen bewaard.

Een ander opmerkelijk constructiedetail dat nader onderzoek verdient: de maalzolder ligt een meter lager dan de stelling. Tóch een verwijzing naar een wipkorenmolen?

 

Bouwjaar
1721
Functie
Molenaar
Rien Koolstra / Alexander Bruning / Rob Potter
Aandrijving
Adres
Margaretha van Hennebergweg 4
2552 BA Den Haag
Zuid-Holland
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
In principe donderdag en zaterdag en op afspraak.
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Korenaer / Prins Maurits te Den Haag

Locatie

Bezoekadres
Margaretha van Hennebergweg 4
Gemeente
Den Haag
Plaats
Den Haag
Postcode
2552 BA
Plaats (postadres)
Den Haag
Provincie
Rijksdriehoek: X
76056
Rijksdriehoek: Y
451942
WGS84: N (breedtegraad)
52.05016
WGS84: E (lengtegraad)
4.2363

Contact

Eigenaar
Gemeente Den Haag
E-mailadres
info@molendekorenaer.nl

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 6,92
Specificaties
2 koppels 16er kunststenen;
Luiwerk: sleepluiwerk met luitafel

Registratienummers

DHM-databasenummer
910
Rijksmonumentnummer
17890
Ten Bruggencatenummer
01525