De Lytse Geast / Swarte Prinsch te Tytsjerk

De Lytse Geast / Swarte Prinsch

Tytsjerk, Fryslân

Over De Lytse Geast / Swarte Prinsch

Deze molen werd gebouwd in 1900; in 1903 bouwde de firma Lenstra nog een dergelijke molen, een ruime kilometer verderop. In beide gevallen gebeurde dit in opdracht van een stichting. Eerste molenaar hier was Pieter Willems de Boer. Hij beeindigde zijn werkzaamheden in 1924.
Tot 1959 werd de polder Ouddeel met behulp van een houten vijzel door deze molen op peil gehouden.

Opmerkelijk aan deze molen is dat in het verleden het hekwerk op de buitenroede verder door liep dan de roede lang was. Dit was tot 1967 het geval, in dat jaar werd mét de zelfzwichting ook vrijwel al het gangwerk verwijderd. Dit alles om de molen als vakantiewoning in te kunnen richten. Tot 1994 waren hier een ijzeren (waarschijnlijk fabr. Pot) en een houten roede aanwezig.

Los bij de molen worden de oude kruilier en onderbonkelaar bewaard. De oude vijzel wordt gebruikt in een gemaal elders in Frieland. Verder is het niet ondenkbaar dat in de toekomst de staart weer aangelast zal worden; als dit gebeurt zal de oude kruilier weer teruggeplaatst worden. Vanwege het huidige gebruik als recreatiewoning is de staartbalk namelijk ingekort en moet het kruien met een losse lier worden verricht. 

De molenwerf heeft begin 2019 een "grote beurt" gehad en ligt er daarna weer prima bij. De molen zelf is draaivaardig en een paar kleine herstelwerkzaamheden zijn gedekt door een recent toegekende subsidie. We kijken er naar uit om binnenkort de Swarte Prinsch weer te zien draaien als voorheen.

Eind januari 2019 is deze molen te koop gezet voor het bedrag van € 239.500,-- k.k.
Na enige jaren uit de verkoop te zijn geweest is de molen eind april 2023 opnieuw in Funda aangetroffen, ditmaal voor de vraagprijs van € 450.000,--.

Bouwjaar
1900
Functie
Molenaar
-
Aandrijving
Adres
Alddiel 4A
9255 XG Tytsjerk
Fryslân
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

De Lytse Geast / Swarte Prinsch te Tytsjerk

Locatie

Bezoekadres
Alddiel 4A
Gemeente
Tytsjerksteradiel
Plaats
Tytsjerk
Postcode
9255 XG
Plaats (postadres)
Tytsjerk
Provincie
Rijksdriehoek: X
187074
Rijksdriehoek: Y
579355
WGS84: N (breedtegraad)
53.19988
WGS84: E (lengtegraad)
5.86717

Contact

Eigenaar
Mw. M. Tabak

Over de molen

Inrichting
Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
1072
Rijksmonumentnummer
35688
Ten Bruggencatenummer
03001