Over De Ster
De molen werd in 1851 voor rekening van P.G. Wildeveld gebouwd als opvolger van een standerdmolen uit 1628. De huidige molen staat op de molenberg van zijn voorganger.
Rond 1945 wekte Luitje Noordhof met de molen elektriciteit op om (op de begane grond) een koppel stenen aan te kunnen drijven. In die periode had de molen ook een mosterdsteen.
Op 1 mei 1948 verkocht Noordhof zijn molen aan Onne Nienhuis en verhuisde vervolgens naar het westen van Nederland (en werd daar onder meer in Maassluis en Maasland actief). Nienhuis, afkomstig uit een molenaarsfamilie te Hornhuizen, verhuisde later eveneens, maar iets verder: in 1951 vestigde hij zich met zijn gezin in Newton, N.J. - USA. Daarna was H. van Hoorn eigenaar.
In 1961 werd de molen eigendom van de gemeente Winsum. Vervolgens voltrok zich vanaf 1962 in langzaam tempo een restauratie; deze kwam uiteindelijk in 1971 gereed. De stelling heeft sinds 1962 een betonnen binnensluiting. Na 1971 is, met de opkomst van vrijwillig molenaarschap, weer geregeld met de molen gedraaid.
Vanwege de matige staat, onder meer van het wiekenkruis, is de molen in 2007 voor enige tijd stilgezet. Later werd weer gedraaid, maar zonder kleppen. In oktober 2008 zijn een lange schoor en twee korte schoren vervangen en kreeg de buitenroe nieuwe aluminium kleppen.
In 2022 was het zover dat de 57 jaar oude buitenroede vervangen moest worden. Begin mei stond deze, in afwachting daarvan, reeds kaal en op 1 juni volgde het strijken. Op 29 augustus stak men een nieuwe buitenroede, de Bremer/Nieman 321. De tweede door Nieman gemaakte roede, maar naam en nummering van Bremer worden wel voortgezet. Op 1 oktober stond de molen, met de nieuwe buitenroede, nu voorzien van stroomlijnneuzen, zelfzwichting en neusremkleppen er weer als vanouds bij.
Gebruik van molenleskist voor school bezoek op afspraak
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.