Over De Victor
De molen werd in 1867 gebouwd ter vervanging van zes kleine poldermolentjes en drie tjaskers en heeft daarna zeer lang de polder met windkracht bemalen.
In 1975 ging de molen in eigendom over naar Stichting De Fryske Mole. Op dat moment was de Victor al geruime tijd buiten bedrijf en duidelijk in minder goede staat: al rond 1969 was de staartbalk gebroken en waren de meeste kleppen van de zelfzwichting weggewaaid.
Tussen 1975 en 1977 volgde een restauratie, waarbij onder meer nieuwe roeden werden gestoken en ook de staart geheel werd vervangen. Achtkant en kap kregen nieuw riet.
In 2012 heeft men de fundering grondig moeten herzien, omdat de molen behoorlijk was verzakt. Daartoe stond de molen enige tijd naast de gemetselde voet.
In 2006 bestemde het Wetterskip Fryslân deze molen tot reservegemaal in geval van ernstige wateroverlast. De molen is ook in gebruik als lesmolen voor het Gild Fryske Mounders.
Opmerkelijk constructiedetail: de kap kruit op 16 vaste ijzeren rollen. Dit lijkt niet erg gunstig, want het gewicht van de kap staat permanent op 32 tappen, in plaats van op de massa van iedere rol. In de weinige molens waar dit werd toegepast was dit dan ook meestal geen succes; bij deze molen werkt het goed.
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.
Meer over deze molen
De Victor te Wânswert
Locatie
Contact
Over de molen
Capaciteit: 894 liter/schroefomwenteling;
Opvoerhoogte: ? m