Over Fram
De molen Fram is een in 1867 gebouwde houten achtkante stelling houtzaag- koren- en pelmolen met een houten tussenstuk op een met pannen gedekte schuur en houten kap. De ramen in de zaagschuur zijn ruitvormig.
Cees Evenhuis, zoon van eerste eigenaar/molenaar Wilte Elles Evenhuis, was een groot bewonderaar van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen en zo kreeg de molen de naam van Nansens schip: Fram.
Na 1931 maakte men geen gebruik meer van de windkracht, inmiddels was een snelzaagraam met bijbehorende slede aangebracht. In 1946 kwam de molen zonder (houten) roeden te staan en in 1955 stopten men daar met alle werkzaamheden. Op dat moment was de molen een romp met kap (met nog altijd een houten bovenas) en een stelling.
In 1960/61 liet de nieuwe eigenaar, de gemeente Ten Boer, de molen restaureren. Hierbij werd de houten bovenas vervangen door een gietijzeren en kreeg de molen twee Potroeden, afkomstig van de in 1960 gesloopte Oostbuurtse molen te Hazerswoude-Rijndijk. De roeden van deze tamelijk kleine wipmolen dienden voor de Fram te worden verlengd.
Op 5 december 1961 sloeg deze net gerestaureerde molen bij zware storm achteruit op hol. Ingrijpen van enkele moedige personen voorkwam dat de molen verloren ging: men slaagde erin, de molen uit de wind te kruien en tot stilstand te brengen.
Tussen 1976 en 1979 volgde nogmaals een restauratie, waarbij de molen werd voorzien van nieuwe roeden, kap en kleedhout. Het zaagwerk werd zodanig hersteld zodat de molen ook werkelijk weer aan de slag kon en dat gebeurde toen ook: op 3 mei 1980 volgde de officiële inbedrijfstelling en sindsdien is er vaak ambachtelijk met de molen gezaagd.
In de molen bevindt zich verder een koppel maalstenen en zijn van het vroegere pelwerk doodbed en pelspil nog aanwezig.
na telefonische afspraak
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.