Krimstermolen/Phoenix te Zuidwolde

Zuidwolde, Groningen
De molen werd in 1862 gebouwd aan de westkant van het Kardinger Maar, sinds mei 1977 staat de molen aan de oostzijde van het Boterdiep en ten noorden van het Casper Hommesgemaal.
De molen bemaalde oorspronkelijk de Oostelijke Bedumerpolder (groot 1338 ha.), welke in 1970 opging in het waterschap Hunsingo.
In 1903 brandde de molen af en werd in 1904 herbouwd met een grotere vlucht door molenmaker M. Noordewier te Eenrum voor f. 10.293,-.
Als gevolg van een waterstaatkundige verandering verloor de molen zijn bemalingsfunctie. De molenstichting Hunsingo ontwierp een verplaatsings- en restauratieplan. Na de heropening van de molen in april 1979, vervult de molen met zijn 2 vijzels de taak van reservegemaal voor een gebied van ca. 4800 ha.
In een veldmuur zit een (tweede) gedenksteen met de tekst:
1977
Eertijds gebouwd in Reidlands dreven,
Ben ik vandaar naar hier verdreven.
Het werken was mij daar ontzegd,
Daar de boezem werd verlegd.
Thans werk ik aan het Boterdiep,
Waar men een nieuwe plaats mij schiep.
Op 30 april 1979 werd de molen officieel in gebruik genomen op de huidige standplaats.
De molen was lange tijd niet draai- en maalvaardig. Na vervanging van de windpeluw en herstel aan het gevlucht was de molen eind 2012 weer in staat om veilig te draaien. In 2013 werd begonnen met een maalvaardig herstel van de molen. Beide oude vijzels werden toen volledig vernieuwd.
Boterdiep O.Z. 3, 9785 AA, Groningen
Schoolbezoek op afspraak.
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.