Middelveldsche-Akerpolder, De Oude Molen te Amsterdam

Middelveldsche-Akerpolder, De Oude Molen

Amsterdam, Noord-Holland

Over Middelveldsche-Akerpolder, De Oude Molen

In december 1875 werd concessie verleend voor het vervenen en daarna droogmaken van de Middelveldsche Akerpolder bij Amsterdam in de voormalige gemeente Sloten. Deze polder werd oorspronkelijk bemalen door een wip-schepradmolen met een vlucht van 17 m, meer westelijk gelegen. Die was niet berekend op zijn toekomstige taak, vandaar dat er een nieuwe bovenkruier-schepradmolen aan de ringvaart van de Haarlemmermeer werd gebouwd met een vlucht van 28 m.

Toen de polder geheel verveend was, werd het scheprad in 1896 vervangen door een vijzel.
----

Frank van Rooijen schrijft over de molen van Akerpolder in zijn artikel “Quade practijken van den aannemer, de kwestie van de Middelmolen van Bijleveld in Harmelen” (Heemtijdinghen, maart 2023).
De genoemde Middelmolen in Harmelen werd in april 1874 voor afbraak verkocht. De molen werd voor ƒ 825 gekocht door waterschap Akerpolder. Het ging om de as, roeden, wielen, schijven, spil, wateras, scheprad en verdere gaande werken, de kap, het achtkant, de deuren, ramen en verder hout- en ijzerwerk, de kruispalen en houten waterloopbekleding. Het raadsel waar de onderdelen van de niet-nieuwgebouwde molen van de Middelveldse-Akerpolder vandaan kwamen, is hiermee opgelost.
Frank van Rooijen, 10 maart 2023.
-----

Johannes Kruijver, 1835-1905, van beroep timmerman en molenaar, was molenaar op deze molen.
F. Jacobs-Scholtze (kleindochter), 6 maart 2005.
-----

Het Nieuws van den dag, 25 nov 1910:
"In den Akerpolder, onder Sloten (N.H.), wordt naast den wind-watermolen een motor geplaatst, omdat de molen alleen, die geheel afhankelijk is van de weersgesteldheid, niet altijd in staat is den polder op peil te houden."
-----

In 1920 stapte de polder over van diesel- op elektrische bemaling en het jaar erop volgde sloop van de molen tot net boven de veldmuren. De molenstomp werd woning en recent is in de polder de nieuwe wijk De Aker gesticht.

Bouwjaar
1876
Functie
Aandrijving
Adres
Amsterdam
Noord-Holland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen