(Naamloos) te Kloosterzande

(Naamloos)

Kloosterzande, Zeeland

Over (Naamloos)

Vermoedelijk is deze molen ca. 1690 gebouwd als oliemolen. Zeer waarschijnlijk hoorde deze ooit tot het klooster ter Zande, waar nu nog een kapelletje van over is, een uithof van Ter Duinen, Belgie. Groenendijk was toen nog een zelfstandig dorp.
Wanneer de molen op de huidige plaats is neergezet, is niet goed bekend. 1781 werd altijd als jaar van overplaatsing van het gehucht Oliekot (bij Kuitaart) naar de huidige locatie aangenomen, maar er is reden om daaraan te twijfelen: op een kaart van Hattinga uit 1745 staat op de plek waar de molen nu staat al een standerdmolen afgebeeld. Bij het gehucht Oliekot, waar deze molen dus vandaan zou komen, is juist géén molen afgebeeld. Het lijkt waarschijnlijk dat deze molen al vóór 1745 naar zijn huidige plek is overgeplaatst.

Enkele constructiedetails wijzen op een oude molen: zo is de kast nog uitgerust met één moerstijl (na 1700 werden op standerdmolens vrijwel altijd twee spoorstijlen in plaats van één moerstijl toegepast). 

In 1852 kocht Theodoor Buysrogge de molen van C. Geelhoed. Hij was eigenaar tot 1906, in dat jaar kocht J.F. Waterschoot de molen. Sinds 1911 is een stoomgemaal ernaast geplaatst (het gebouw staat er nog, maar dient sinds 1986 als bushalte).
Waterschoot maalde vanaf 1920 niet meer en wilde de molen laten afbreken. Er waren echter personen die daar anders over dachten. Vooral dankzij de twee adellijke Zeeuws-Vlaamse zusters Collot d'Escury lukte het in 1927 de molen aan te kopen en te herstellen.
 
In 1959 verkocht Henriette 'Jet' Baronesse Collot d'Escury de molen voor ƒ 1,-- aan de toenmalige gemeente Hontenisse. Na diverse restauraties, de laatste in 1995 (waarbij onder meer nieuwe roeden werden gestoken) was de molen weer volledig maalvaardig.
Evenwel was de molenaar in 2019 genoodzaakt het maalwerk grondig na te kijken: voorste koppel en steenspil moesten geheel opnieuw worden afgesteld. 

Opvallend is de hol uitgevoerde kapbedekking; om ruimte te geven aan de beide bovenwielen en vang zijn zgn. 'koffers' aangebracht.
Deze molen was ooit donkergroen geverfd, maar werd bij de laatste restauratie wederom geteerd.

Bouwjaar
onb.
Functie
Molenaar
Patrick Desmedt
Aandrijving
Adres
Groenendijk 2
4587 CV Kloosterzande
Zeeland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Molen zelf tijdelijk niet te bezichtigen.
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

(Naamloos) te Kloosterzande

Locatie

Bezoekadres
Groenendijk 2
Gemeente
Hulst
Plaats
Kloosterzande
Postcode
4587 CV
Plaats (postadres)
Kloosterzande
Provincie
Rijksdriehoek: X
59016
Rijksdriehoek: Y
376301
WGS84: N (breedtegraad)
51.36774
WGS84: E (lengtegraad)
4.00883

Contact

Eigenaar
Gemeente Hulst

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 4,5
Specificaties
1 koppel 16er blauwe stenen (voormolen) en 1 koppel 15er blauwe stenen (achtermolen);
Luiwerk: kammenluiwerk

Registratienummers

DHM-databasenummer
1141
Rijksmonumentnummer
22220
Ten Bruggencatenummer
04199