Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen te Nijhuizum

Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen

Nijhuizum, Fryslân

Over Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen

Op deze plaats stond in 1832 al een molen; deze bemaalde samen met een andere spinnekopmolen, die een kilometer noordnoordwestelijker stond, de 155 ha grote Monnikenburenpolder op de Bonne Brekken, deel van de Friese Boezem.
De molen heeft bij de bouw een buitenscheprad gekregen en is pas later vervijzeld: aan het ondertafelement zit nog steeds de bevestiging/houder van de vroegere schepradas.
De waterlopen liggen onder een afwijkende hoek, waarschijnlijk vanwege het eerdere scheprad.

Vóór 1940 werd in de ondertoren een dieselmotor geplaatst, waarna bovenhuis, met tafelement, werd gesloopt. De torenstijlen werden verlengd, waardoor de onderbouw het uiterlijk van een achtkante kegel kreeg. Vóór 1972 werd de dieselmotor vervangen door een elektromotor (die later werd geautomatiseerd).

Molenrestanten zijn vogelvrij, zo is in molenkringen - helaas - een gegeven. Zo ook hier: Friese molenvrienden konden in 1994 op het allerlaatste moment voorkomen dat deze ondertoren op geruisloze wijze verdween. De sloop was al geregeld...
Dankzij deze ingreep bleef de ondertoren, grotendeels intact, staan. Op 26 september 2003 droeg het Wetterskip Marne-Middelsee deze over aan de Molenstichting Nijefurd. 

In juni 2008 demonteerde men de ondertoren, waarna in de werkplaats van de molenmaker herstel volgde. Gezien de aanwezigheid van rietlatten werd besloten, de toren met riet te dekken. Tot aan de sloop was de toren met pannen gedekt geweest.
In september waren ondertoren en waterlopen klaar. 24 oktober werden bovenhuis, schroef, trapbomen, spil en kamwielen geplaatst. 28 november 2008 werd proefgemalen; 30 november was de molen voor het eerst voor publiek geopend.

Zo had Fryslân er een prachtige spinnekop bij! 

In 2016 heeft men het bovenhuis van spruiten en schoren voorzien, dit omdat een oude foto duidelijk bewijs toonde dat de molen daarmee uitgerust was.
Een ander opmerkelijk verschil met de meeste spinnekoppen: deze molen is uitgerust met een vangbalk en vangstok; doorgaans hebben spinnekoppen een veel lichtere vangbalk met trekvang.

 

Bouwjaar
onb.
Functie
Molenaar
Jan Huls
Telefoon
06-15400973
E-mailadres
Aandrijving
Adres
Nabij Nijhuizum 17
8775 XD Nijhuizum
Fryslân
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Als de molen draait (meestal zaterdag) en op afspraak.
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Nijhuizumermolen / Monnikenburenmolen te Nijhuizum

Locatie

Bezoekadres
Nabij Nijhuizum 17
Gemeente
Súdwest-Fryslân
Plaats
Nijhuizum
Postcode
8775 XD
Plaats (postadres)
Nijhuizum
Provincie
Rijksdriehoek: X
161868
Rijksdriehoek: Y
555480
WGS84: N (breedtegraad)
52.98626
WGS84: E (lengtegraad)
5.48948

Contact

Eigenaar
Molenstichting Súdwest-Fryslân
E-mailadres
jan_huls_@yahoo.com
Telefoon
06-15400973

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
?
Specificaties
Voorheen door elektromotor gedreven stalen vijzel in betonnen schroefbak, diam. 91 cm, spoed 96 cm, hellingshoek 22 graden, beschoept gedeelte 3,78 m;
Het ondertafelement is 4,85 m wijd en de torenstijlen zijn 3,52 m lang.

Registratienummers

DHM-databasenummer
1335
Rijksmonumentnummer
527646
Ten Bruggencatenummer
03316