Polder Streefkerk, Sluismolen, noordelijke bovenmolen te Streefkerk

Polder Streefkerk, Sluismolen, noordelijke bovenmolen

Streefkerk, Zuid-Holland

Over Polder Streefkerk, Sluismolen, noordelijke bovenmolen

Een uitvoeriger toelichting over opkomst, bloei, (bijna) ondergang en rehabilitatie van de molengroep van Streefkerk is te vinden in het record van de Kleine Molen.

De molen was de noordelijkste bovenmolen van een groep van 5 molens, die de polder Streefkerk met Kortenbroek getrapt bemaalden. Het polderwater werd geloosd in de rivier de Lek. 

1874: *De molen is in 1874 is ongeveer 75cm 'gerezen' , d.w.z. de gemetselde voet werd verhoogd, zodat de vlucht (en daarmee het vermogen) kon worden vergroot. 
Aannemers waren Klaas Broere, timmerman en Matthijs de Bruijn metselaar.
(info: Jaap de Vries)

1952: De taak werd in 1952 overgenomen door een elektrisch gemaal. Het direct afwateren van deze polder op de Lek duurde tot 1981. Sindsdien gebeurt dat via de gemalen van Kinderdijk. 

1968: De sloopvergunning werd in 1968 aangevraagd en verleend. 
Toch werd de toen al zeer vervallen molen niet gesloopt; wèl volgde onttakeling.

De bovenas werd in 1970, vanwege het ontbreken van mogelijkheden tot direct herstel, beschikbaar gesteld voor de Nr. 1 van Aarlanderveen (die in februari 1970 asbreuk kreeg en als in bedrijf zijnde molen snel moest worden hersteld). 

27/28-06-1979: In de nacht van 27 op 28 juni 1979 brandde de Sluismolen (althans: wat daarvan over was) geheel af. De brand is mogelijk ontstaan door problemen met butagasfles. Wegens onderverzekering werd de molen niet meer hersteld. Met de uitkering is de Oude Weteringsemolen gerestaureerd. 

Toch is er weer hoop, er zijn weer plannen (sinds augustus 2001) om de molen inclusief het gehele molencomplex weer in oude staat terug te brengen!

In opdracht van het Landschapsplan Alblasserwaard-Vijfheerenlanden zijn later de fundering en het resterende metselwerk deels ontgraven. Hierbij kwamen indrukwekkende resten tevoorschijn. Zelfs de 'schildpadtegels' van de open haard waren nog bewaard gebleven. Het is de bedoeling dat de komende tijd het fundament van deze en de andere afgebroken molen gerestaureerd kunnen worden. De nieuwbouw van de molens en het herstel van het hele molencomplex staat op de planning, maar zal nog wel enkele jaren in beslag nemen.

Dat de hele molengroep ooit weer als vanouds kan functioneren, is vrijwel uitgesloten; de uitwatering naar de Lek is, hoewel zelf een erkend monument, gesloopt.

Aandrijving
Adres
Streefkerk
Zuid-Holland
Open op afspraak
Nee
Open voor publiek
Nee
Openingstijden
Schoolbezoek mogelijk
Nee

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Polder Streefkerk, Sluismolen, noordelijke bovenmolen te Streefkerk

Locatie

Gemeente
Molenlanden
Plaats
Streefkerk
Plaats (postadres)
Streefkerk
Provincie
Rijksdriehoek: X
109891
Rijksdriehoek: Y
434222
WGS84: N (breedtegraad)
51.89469
WGS84: E (lengtegraad)
4.73186

Over de molen

Inrichting
Aandrijving

Registratienummers

DHM-databasenummer
1429
Rijksmonumentnummer
34926
Ten Bruggencatenummer
01491