Prins Bernhard te Melick

Prins Bernhard

Melick, Limburg

Openingstijden
Pasen t/m eerste zondag in oktober: elke zondag van 13.30 tot 16.30 uur
Nationale Molendag 2023
Zaterdag 13-5
van
11:00:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Demonstraties door de molenaar, Pannenkoeken, Molen spellen
Nationale Molendag 2023
Zondag 14-5
van
11:00:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Pannenkoeken, Molenspellen

Over Prins Bernhard

In de buurtschap Waterscheid, tussen de dorpen Melick en Herkenbosch, stond op de heide een halfgesloten standerdmolen. Meer dan een eeuw is hij in bezit van opvolgende molenaarsgeslachten Faems geweest.

In de herfst van 1924 werd de molen door de bliksem getroffen en brandde geheel af. In Melick had molenaar H. v.d. Venne in de jaren ‘20 een motormaalderij. In het midden van de jaren ‘30 was de dieselmotor aan vervanging toe. Chr. van Bussel uit Weert, die, naast molenbouwactiviteiten, motoren voor maalderijgebruik verkocht, besprak met Van de Venne de mogelijkheden voor de bouw van een nieuwe windmolen. Van Bussel nam ook contact op met De Hollandsche Molen en de Stichting Het Limburgs Landschap. Beide instanties beijverden zich toen voor de terugkeer van een windmolen op het mooie heuvelachtige terrein langs de Roer.

Bouw van een nieuwe molen
De bouw van een goedkope windmolen in de crisisjaren was alleen mogelijk, indien van elders een standerdmolen kon worden overgeplaatst. Die werd gevonden in Someren (N.B.), waar de gesloten standerdmolen van de Gebr. Berkers verscheidene jaren stilstond. Deze molen was in 1811 gebouwd en was buiten gebruik, omdat nieuwe woningen de windvang belemmerden. Net als zijn voorganger werd ook deze verplaatste molen een halfgesloten standerdmolen. De bouw duurde het gehele jaar 1936. De officiële in bedrijfstelling vond plaats op 17 april 1937. Bij die gelegenheid kreeg de molen de naam ‘Prins Bernhard’. Door zijn hoge standplaats bood de molen een prachtig uitzicht op het ongerepte Midden-Limburgse landschap.

Tweede Wereldoorlog
Zowel de Duitsers als de in de winter van 1944-45 aan de andere kant van de Roer gelegen geallieerden, beschouwen de hoog en strategisch gelegen Melickse standerdmolen als een gevaar. Op 29 januari 1945 beschieten de Engelsen de Prins Bernhard, waarbij de molen grotendeels wordt vernield. De rond de molen gelegerde Duitse soldaten begrijpen dat de molen als ‘markeringspunt’ voor de Engelsen van belang blijft. Nog dezelfde dag blazen zij met acht zware pantsermijnen de laatste resten van de molen op. Voor molenaar Van der Venne blijven slechts vier teerlingen over.

Na de oorlog
Na de Tweede Wereldoorlog wordt de standerdmolen van Melick niet meteen herbouwd. Van der Venne blijft wel tot in de jaren ‘70 een maalbedrijf uitoefenen halverwege Waterscheid. Perspectief op een andere, te verplaatsen molen is er niet en Melick lijkt molenloos te blijven.

Nieuwe mogelijkheden
De gemeentelijke herindeling rond 1989 biedt echter nieuwe mogelijkheden. Voor de nieuwe gemeente Roerdalen (Melick, Herkenbosch en Vlodrop) is ‘het bevorderen van de recreatie en het beheer van de natuur’ een van de belangrijkste taken. Melick heeft echter nu de molen is verdwenen, in tegenstelling tot de andere kernen, geen echte toeristische trekpleister meer. De opgerichte Stichting Molen Prins Bernhard gaat aan de slag om het geld bijeen te krijgen. Het grootste deel van de kosten van nieuwbouw wordt uit subsidies verkregen. Op 30 september 1997 is men zover en krijgt de firma Adriaens Molenbouw BV. uit Weert de opdracht tot bouw van een nieuwe standerdmolen. Op 8 mei 1999 vindt tijdens Nationale Molendag de opening plaats. Melick heeft zijn standerdmolen weer terug!

Bouwjaar
1999
Functie
Molenaar
B. Bremmers, C. Dresselaar, N. Munnichs, Molengidsen F. Smits L. Maatman G. van der Meulen
Aandrijving
Adres

Waterschei 70, 6074 ET, Limburg

Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Pasen t/m eerste zondag in oktober: elke zondag van 13.30 tot 16.30 uur
Extra informatie schoolbezoek

Na afspraak per telefoon of per mail

Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Prins Bernhard te Melick

Locatie

Bezoekadres
Waterschei 70
Gemeente
Roerdalen
Plaats
Melick
Postcode
6074 ET
Plaats (postadres)
Melick
Provincie
Rijksdriehoek: X
200,459
Rijksdriehoek: Y
351,918
WGS84: N (breedtegraad)
51.154896
WGS84: E (lengtegraad)
6.036965

Contact

Eigenaar
Stichting Molens Roerdalen
E-mailadres
prinsbernhardmolen@gmail.com
Telefoon
0654236167

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 4,43
Specificaties
1 koppel 15er kunststenen;
Kammenluiwerk met varkenswiel

Registratienummers

DHM-databasenummer
999
Ten Bruggencatenummer
10686