Prins Bernhard te Melick

Prins Bernhard

Melick, Limburg

Nationale Molendag 2024
zaterdag 11-5
van
11:00:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Demonstraties door de molenaar, Pannenkoeken, oud hollandse spellen, knutselen voor kinderen en meelverkoop
Nationale Molendag 2024
zondag 12-5
van
11:00:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Demonstraties door de molenaar, Pannenkoeken, Verhalenverteller, oud hollandse spellen, knutselen voor kinderen en meelverkoop

Over Prins Bernhard

In de buurtschap Waterscheid, gelegen tussen de dorpen Melick en Herkenbosch, staat sinds 1999 op de heide een halfgesloten standerdmolen. Deze is een replica van een molen die daar in 1936 was neergezet en in 1944 door oorlogsgeweld werd verwoest.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft men de molen niet herbouwd. Wél hield molenaar Harrie van der Venne tot in de jaren zeventig een maalbedrijf halverwege Waterscheid. Het verlies van de windmolen kon de molenaarsfamilie echter moeilijk verwerken. In de jaren zestig was er even hoop op het verplaatsen van de standerdmolen van Baexem naar Melick. Uiteindelijk besloot de gemeente Baexem de molen zelf te kopen en te restaureren. Perspectief op een andere, te verplaatsen, molen was er niet meer en Melick leek op die manier voorgoed molenloos te blijven.

De gemeentelijke herindeling eind jaren tachtig bood echter nieuwe mogelijkheden. Voor de nieuwe gemeente Roerdalen (samengesteld uit de gemeenten Melick, Herkenbosch en Vlodrop) was het bevorderen van de recreatie en het beheer van de natuur een van de belangrijkste taken. Melick had, in tegenstelling tot de andere kernen geen echte toeristische trekpleister (meer).

De vervolgens opgerichte Stichting Molen Prins Bernhard ging aan de slag en concludeerde al snel dat het geld het grootste probleem was: kostte de verplaatsing van de standerdmolen in 1937 nog ƒ 3.000,--, de bouw van een nieuwe molen in Melick zou al gauw meer dan ƒ 700.000,-- gaan kosten. En aangezien het hier niet om een monument ging, kon geen beroep gedaan werden op de gebruikelijke subsidieregelingen.
Het grootste deel van de kosten van nieuwbouw zijn evenwel toch uit subsidies verkegen, o.a. van de gemeente, de provincie, de Stuurgroep Nadere Uitwerking Brabant en Limburg (NUBL) en het Waardevol Cultuurlandschap midden-Limburg (WCL). De molenstichting zelf wist ondertussen de tekorten aan te vullen door succesvolle benadering van sponsors en particulieren.

Op 30 september 1997 kreeg molenmakerij Adriaens opdracht tot bouw van een nieuwe standerdmolen. In Melick zelf waren ondertussen alleen de vier inmiddels weer opgemetselde teerlingen te zien; in de werkplaats van de molenmaker werkte men hard en op 10 februari 1999 kon de standerd officieel geplaatst worden. Op 18 maart was de herbouw al zover gevorderd dat de nieuwe roeden gestoken konden worden en op 8 mei (Nationale Molendag) vond de opening plaats: Melick had zijn molen terug.

Tijdens de opening werd Gouverneur Baron Van Voorst tot Voorst geassisteerd door Harrie van der Venne, inderdaad: dezelfde als die in het laatste oorlogsjaar zijn molen door bezetter en bevrijder vernietigd zag worden. Inmiddels tachtig jaar oud en zichtbaar geëmotioneerd volgde hij de officiële handelingen.

Wil de molen Prins Bernhard helemaal tot zijn recht komen, dan moet er nog wel wat aan de omgeving gebeuren. De molen staat niet meer vrij in een heideveld, maar wordt omringd door hoge bomen. Deze liggen deels op privéterrein en het zal nog enige overredingskracht kosten om die eigenaar te overtuigen. Maar hopelijk ziet hij in dat een werkende molen alleen maar kan functioneren wanneer de omgeving vrij van begroeiing is. De Melickse molen verdient het immers om optimaal te draaien en te malen, als het aloude sieraad in het landschap.

Bouwjaar
1999
Functie
Molenaar
Bert Bremmers / Clemens Dresselaar / N. Munnichs / Dirk Teeken
Telefoon
0654236167
Aandrijving
Adres
Waterschei 70
6074 ET Melick
Limburg
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Pasen t/m eerste zondag in oktober: elke zondag van 13.30 tot 16.30 uur
Extra informatie schoolbezoek

Na afspraak per telefoon of per mail

Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Prins Bernhard te Melick

Locatie

Bezoekadres
Waterschei 70
Gemeente
Roerdalen
Plaats
Melick
Postcode
6074 ET
Plaats (postadres)
Melick
Provincie
Rijksdriehoek: X
200452
Rijksdriehoek: Y
351917
WGS84: N (breedtegraad)
51.15489
WGS84: E (lengtegraad)
6.03687

Contact

Eigenaar
Stichting Molens van Roerdalen
E-mailadres
prinsbernhardmolen@gmail.com
Telefoon
0654236167

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 4,43
Specificaties
1 koppel 15er kunststenen;
Kammenluiwerk met varkenswiel

Registratienummers

DHM-databasenummer
999
Rijksmonumentnummer
g.m.
Ten Bruggencatenummer
10686