Sint Anna te Weert

Sint Anna

Weert, Limburg

Nationale Molendag 2024
zaterdag 11-5
van
10:30:00
tot
16:00:00
Rondleiding, Fiets- of wandelroutes, Stempelkaart "Molens in Weert"
Nationale Molendag 2024
zondag 12-5
van
11:00:00
tot
15:00:00
Rondleiding, Fiets- of wandelroutes, Stempelkaart "Molens in Weert"

Over Sint Anna

De boeren van Moesel, Keent en het afgelegen Altweertheide moesten tot 1912 de lange weg naar de molen op het Driesveld afleggen om hun graan te laten malen. Toen liet Antonius Hubertus Timmermans, molenaarsknecht op de windmolen in de buurtschap Laar, aan de Heelstraat een nieuwe molen bouwen. Molenmaker-timmerman Kluskens uit Nederweert kocht voor de bouw van de molen de onderdelen van de Clercxmolen, die Constant Janssens voor afbraak verkocht. De nieuwe romp op Keent week nogal af van de romp van de Clercxmolen, zodat de onderdelen passend moesten worden gemaakt. Op de steenzolder werden twee koppel stenen geplaatst.
De molen heeft een zeer licht gebouwd spoorwiel waarin de kammen op een tamelijk grote steek van 11 cm. zijn geplaatst. Men kan zich afvragen of dit wiel wel uit de Clercxmolen afkomstig is: die was tevens als pelmolen ingericht (en om te kunnen pellen is een zwaar spoorwiel nodig).

In 1924 verkocht Timmermans de windmolen aan Jean 'Sjang' Clijsters. Toen al stond in de kazemat een maalstoel met zuiggasmotor.
Clijsters had er een goed gemaal. Zowel in 1926 als in 1930 voegde hij een pakhuis aan de molen toe. In 1934 liet hij Dekker-stroomlijnwieken aanbrengen.
De Dekkerwieken zijn aangebracht door de broers Cor en Piet van Beek uit Nieuwe Wetering (ZH.). Clijsters maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe windpeluw te laten leggen, hetgeen de molenmakers in slechts twee dagen uitvoerden. Het systeem Dekker bleek een zodanige verbetering, dat Clijsters de zuiggasmotor weinig meer hoefde te gebruiken. Dat was bovendien een motor die niet makkelijk gestart kon worden, aangezien het maken van een eigen steenkoolgas vanaf de koude toestand veel tijd in beslag nam.

In 1943 brak een roede. Gebruikte roeden waren in de oorlogsjaren schaars geworden, nieuwe roeden werden vanwege moeilijkheden in de materiaalvoorziening praktisch niet meer gemaakt en zo moest deze molen enige tijd op een andere roede wachten.
Toen er uiteindelijk een bruikbare roede was gevonden, brachten de molenmakers daarop het systeem Van Bussel aan: vanwege de vele zeilslag hadden de Dekkerwieken toch niet geheel voldaan.
Onderin de molen werd een nieuwe elektrische maaistoel van de firma P. Poeth uit Tegelen geplaatst. Het was een enkele maalstoel van bijzondere constructie: de aandrijving vond plaats met een brede buigzame riem, waarvan de einden op elkaar waren gelijmd. Deze constructie bood het voordeel, dat de stoel weinig plaatsruimte innam en geen geluidsoverlast veroorzaakte.

Door de opkomst van mengvoeders en de concurrentie met de Boerenbond - in en om Weert waren vroeger twee coöperaties actief - werd de windmolen in het begin van de jaren vijftig stilgelegd. Clijsters zag geen toekomst meer in zijn bedrijf en bood de molen voor de sloop te koop aan. Er werden destijds veel windmolens stilgezet en was het moeilijk, een koper te vinden. De molen werd verwaarloosd en verviel tenslotte.

De gemeente Weert probeerde de molen van de ondergang te redden. De onderhandelingen namen ongeveer tien jaar in beslag. Inmiddels was de toestand ronduit slecht.
In samenwerking met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg werd een restauratieplan opgesteld. Na goedkeuring van het ministerie werd de molen in de volgende jaren door de firma Gebr. Adriaens uit Weert gerestaureerd. In de zomer van 1973 kwam de restauratie van de molen gereed en zag er fraaier uit dan ooit.

In 2009/2010 werd een flinke restauratiebeurt uitgevoerd: staart hersteld/vernieuwd, herstel aan voeghoutkoppen, metselwerk, balkkoppen van de zolders, nieuwe kapbedekking, houtwormbehandeling en tot slot schilderwerk. Ook heeft men de omgeving van de molen  aangepakt door het kappen en snoeien van diverse bomen.

De bovenas is nogal fors en overduidelijk niet voor deze molen gemaakt; de molen maalt er echter goed mee. De herkomst blijft vooralsnog onbekend.
Een ander opmerkelijk feit: de roosterhouten zijn niet radiaal geplaatst maar lopen evenwijdig aan de spruiten.

Eigenaren van deze molen:
Antonius Hubertus Timmermans (1911 - 1925)
Jean 'Sjang' Clijsters (1925 - 1965)
J. Clijsters jr. (1965 - 1970)
Gemeente Weert (1970 - heden).
De molen wordt in opdracht van de gemeente Weert beheerd door de Molenstichting Weerterland.

 

Bouwjaar
1911
Functie
Molenaar
Nuel van den Hurck / Chris Venner / Marko Barendregt
Telefoon
0495-235157
E-mailadres
Aandrijving
Adres
Keenterstraat 1
6006 PW Weert
Limburg
Open op afspraak
Ja
Open voor publiek
Ja
Openingstijden
Zie de agenda op de website. 
Extra informatie schoolbezoek

Wij verzorgen leuke rondleidingen voor scholen en jeugdgroepen waarbij naast het zelf actief kennismaken met molens vooral ook het molenaarsambacht en de plaats van de molen in zijn natuurlijke omgeving toelichten. Bovendien kennismaken met het project Onze Molenberg Zzzoemt (bijen en imkerij ). Duurzaamheid, bio-diversiteit, hergebruik, windenenergie en gezonde voeding en erfgoedbehoud zijn belangrijke kernbegrippen bij een schoolbezoek. De molen beschikt over een kweern en wrijfstenen en er zijn in de molen diverse voorzieningen voor mensen met beperkingen zoals een groot beeldscherm en een voeltafel.

Schoolbezoek mogelijk
Ja

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!
 

Meer over deze molen

Sint Anna te Weert

Locatie

Bezoekadres
Keenterstraat 1
Gemeente
Weert
Plaats
Weert
Postcode
6006 PW
Plaats (postadres)
Weert
Provincie
Rijksdriehoek: X
176945
Rijksdriehoek: Y
360698
WGS84: N (breedtegraad)
51.23521
WGS84: E (lengtegraad)
5.70142

Contact

Eigenaar
Gemeente Weert
E-mailadres
info@molensinweert.nl
Telefoon
0495-235157

Over de molen

Inrichting
Aandrijving
Overbrengingsverhouding
1 : 4,3
Specificaties
1 koppel 16er kunststenen;
Luiwerk: ?

Registratienummers

DHM-databasenummer
1066
Rijksmonumentnummer
38464
Ten Bruggencatenummer
00182