Ybema's Molen te Workum

Workum, Fryslân
Opmerkelijk is dat, toen de molen buiten bedrijf was, op een zeker moment vijzel en vijzelbak verdwenen waren en de waterlopen volgestort met grond! De molen was als het ware tersluiks helemaal ongeschikt gemaakt voor het opmalen van water. Dit moet na 1961 zijn gebeurd.
Een zeer grote restauratie vond plaats aan het begin van de 21ste eeuw: na jaren van verval werd de molen geheel hersteld en was daartoe, op de veldmuurtjes na, zelfs enige tijd helemaal 'weg': hij stond in zijn geheel in de werkplaats van de molenmaker.
In september 2002 werden achtkant en kap weer op hun plaats teruggezet, het wiekenkruis volgde iets later en daarna ook de vijzelbak met vijzel. Uiteraard waren de dichtgestorte waterlopen inmiddels weer opengegraven.
De uit 1986 daterende houten roeden, die waren gemaakt door een timmerman in dienst van de toenmalige gemeente Nijefurd, werden toen weer gestoken. Zij hadden enige jaren in opslag gelegen.
Na de restauratie van 2002 ging de molen in eigendom over naar de Molenstichting Nijefurd.
Op 27 november 2011 brak tijdens het malen de binnenroede. Houtrot achter de keerklos bleek de oorzaak. Een klein jaar werd met één roede gemalen: in november 2012 stak men twee nieuwe houten roeden en hekte die op.
Opmerkelijk is, dat de lange spruit hier tussen bovenwiel en windpeluw is aangebracht. Dit komt bij 'noordelijke' molens maar zelden voor.
Het Wetterskip Fryslân heeft deze molen bestemd tot reservegemaal in geval van ernstige wateroverlast.
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.