Het eind in zicht
Het is alweer even geleden dat ik een blog publiceerde, maar in de tussentijd heb ik zeker niet stilgezeten. Sterker nog: ik mag eind deze maand de derdefasetest doen. Niet alle provincies werken met fasetesten, maar Noord-Holland wel. Na deze laatste test mag ik proefexamen doen en als ik daarvoor geslaagd ben, volgt het landelijk examen. Ik kan niet wachten!
De eerste fase
Omdat niet iedereen bekend is met fasetesten, leg ik graag uit hoe deze testen in elkaar zitten.
De eerstefasetest neemt je instructeur af. Deze controleert of je de veiligheidsregels kent en in acht neemt, of je de molen op de wind kunt zetten en kunt laten draaien, en of je over de basiskennis beschikt van zowel molens als het weer.
Vreemde molens en instructeurs
In de tweede fase van de opleiding ga je vooral de diepte in en leer je over verschillende systemen op verschillende typen molens. Ook leer je meer over het weer en over hoe je moet omgaan met molens bij bepaalde weersomstandigheden. In deze fase heb ik heel veel molens bezocht en bewonderd. Ook heb ik meegeholpen op houtzaagmolens en een oliemolen.
De tweedefasetest vindt plaats op een voor jou onbekende molen bij een ‘vreemde’ instructeur. Ik had het genoegen om de tweedefasetest te doen bij Kees Mens op De Lastdrager in Hoogwoud. Voor elke fasetest staat één dagdeel, maar ik bleef gezellig twee dagdelen.
Verbreding
Tijdens de derdefasetest wordt vooral getoetst of je kennis hebt van andere molentypen, molenfuncties en inrichting. Deze test wordt afgenomen door zowel je eigen instructeur, als een ‘vreemde’ instructeur, meestal op je instructiemolen.
Onlangs heb ik een dag meegedraaid op standerdmolen Tot Voordeel en Genoegen in Alphen aan de Maas. Ook heb ik ervaring opgedaan op de Schoterveense Poldermolen bij Joyce Beneker. Deze wipmolen met scheprad in Haarlem heeft me een goed beeld gegeven van de constructie, al wijken bepaalde onderdelen wel af van de standaard. Graag help ik binnenkort een dag mee op een paltrokmolen en een pelmolen. Volgens mij ben ik dan in de Zaanstreek aan het juiste adres.
Check, check, dubbel check!
In iedere fasetest wordt alle kennis die je tot dan toe hebt opgedaan getoetst. Ditzelfde geldt voor de vaardigheden. In fase drie komt dus ook alles uit fase één en twee terug. Dat is logisch; op het examen kun je immers alle vragen verwachten. De fasetesten helpen je om goed voorbereid het examen af te leggen. Op de checklist van de fasetesten staan kennisvragen en alle vaardigheden die je onder de knie moet hebben. Als de instructeurs vinden dat je bekwaam bent, tekenen ze de faselijst af.
Suikerspin
Als alles volgens plan verloopt, zal ik examen kunnen doen in het najaar van 2024. Daar ben ik niet zo blij mee, want ik ben erg bang voor spinnen, zoals jullie in een eerder blog hebben kunnen lezen. Kees Mens had voorafgaand aan mijn bezoek de molen spinvrij gemaakt, waarvoor ik hem nog steeds dankbaar ben. Ik hoop dat mijn examinatoren en molenaars op de examenmolen ook zo lief zijn, anders weet ik niet of ik banger ben voor het examen of voor die achtogige monsters. De enige spin die ik wil zien op het examen is een roze suikerspin, nadat ik heb gehoord dat ik geslaagd ben. Die kleurt zo leuk bij mijn overall. 😉
Word Molenvriend
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.