Laat molen Den Oord weer zagen!

Laat molen Den Oord weer zagen!

Ommen Den Oord

Molen Den Oord weer laten doen waarvoor hij oorspronkelijk was gebouwd: zagen. Dat is de grote wens van de Stichting Ommer Molens. In 2019 werd een krukas overgenomen van een afgebrande molen in Franeker. Deze as paste prima op de zaagbalken van Den Oord. Dit was de start van een ambitieus plan om de zaagfunctie terug te brengen. Het winnen van de Molenprijs kan hiervoor een enorme stap betekenen.

Molen Den Oord is een van de laatste zeskante molens in Nederland. Hij werd in 1824 gebouwd als houtzaagmolen. Eind 19e eeuw werd het een korenmolen, die met de komst van gemotoriseerde maalmachines langzaam in verval raakt. Gelukkig is de molen van de ondergang gered. Naast en onder de molen is het Historisch Museum Ommen gevestigd. In de oude zaagschuur staat nu nog een deel van de collectie, maar straks kun je hier weer zien hoe er vroeger hout gezaagd werd. Luuk Vogelenzang van Stichting Ommer Molens: “Dan is het weer zoals het in 1824 bedoeld was”.

Word Molenvriend

Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.

of abonneer je op onze nieuwsbrief!