De Heimolen te Leende

Leende, Noord-Brabant
Deze molen is geïnspireerd op de op 14 november 1940 als gevolg van zware storm verdwenen standerdmolen van Leende, maar dan in de schaal 2:3.
In een reeks van jaren is door twee liefhebbers een nieuwe molen gebouwd, geheel volgens oude technieken en met gebruikmaking van traditioneel gereedschap.
Met het vervaardigen van onderdelen werd omstreeks 1987 begonnen. De werkelijke opbouw van de molen begon in 2003.
Diverse tweedehands onderdelen zijn gebruikt, ook van de voorganger: een deel van de eiken schaliën bleef bewaard: net voloende om het stormeind mee te bedekken. Ook het galerijhek is nog van de oude molen.
Hekwerk, windborden en voorzomen komen van de Bijenkorf in Gemert. De twee blauwe stenen komen uit Giessenburg en hebben meer dan honderd jaar onder de fundering van een huis gelegen.
Op 15 september 2012 werd de molen ingezegend; op dat moment was de molen alleen draaivaardig (en liep naar verluidt bijzonder licht).
Met maalvaardig maken is men in de zomer van 2016 begonnen: in juli werd de loper naar de steenzolder gehesen. Begin november was de kuip nagenoeg klaar. Een maalvaardige molen leek een kwestie van tijd, maar helaas werd dit optimisme enigszins gesmoord door de storm van 20 november 2016: een pestel (oplanger) van de binnenroede brak af. Later is die roede verwijderd, zodat de molen draaivaardig bleef, zij het met één roede. In mei 2017 werd de binnenroede gecompleteerd. De nieuwe oplangers hebben een 30 cm breder hekwerk gekregen. Dit heeft een merkbaar groter vermogen opgeleverd.
In oktober 2018 kwam de mededeling dat de molen nu ook echt malen kan.
Nederland zonder molens is ondenkbaar. Maar om deze monumentale iconen te laten draaien en malen is geld en aandacht nodig.